Lasersvetsning

Lasersvetsning för finlirare

Lasersvetsning för finlirare

Har du funderat på hur man kan tillverka alla pyttesmå komponenter i vår moderna elektroniska utrustning? Hur får man så små saker att fungera med en sådan fantastisk perfektion? Svaret är till stor del uppfinningen av lasersvetsning. Det är mikrosvetsning, som tillåter svetsning på en väldigt liten yta och utan att skada omgivande material. Det är bara svetsfogen som blir varm, och det smälta materialet rinner ner direkt och svalnar, så fogen blir i praktiken osynlig. Lasersvetsning är en metod för verkliga finlirare.

 

Svenska uppfinnare drivande bakom idén

Innovatörer och uppfinnare, eldsjälar och idésprutor, ja man kan kalla dem allt möjligt, de som på åttiotalet var besatta av idén att hitta på en ny svetsteknik, med laser. Det lyckades dem så småningom att förfina tekniken så att den blev gångbar inom industrin, på många olika ställen. Det kan vara lasersvetsade delar till motorer, pacemakers och mycket mer, och utvecklingen har lett fram till ännu fler elektroniska prylar. Efter lång tids utvecklingsarbete är dessa uppfinnare nu experter på området, och du kan konsultera dem. Har du idéer eller frågor är de mer än glada att bli tillfrågade, för det här är deras specialintresse.

 

 

Material och storlek har förändrats

Små komponenter har som sagt blivit lätta att tillverka, men även materialet har blivit enklare att hantera. Laser kan användas på exempelvis titan, och det ger andra användningsområden än den traditionella svetsningen. Givetvis finns det svetstekniker för containers, rörledningar och järnkonstruktioner fortfarande. Även de ska ske enligt viss standard, som är fastställd i speciella normer. Men lasersvetsningen står för de små prylarna, som vi använder jämt utan att tänka på hur de är tillverkade. Det är också till exempel lätta flygplansdetaljer. De hade inte heller varit möjliga att göra med gamla tiders teknik, utan de har kommit fram i takt med att produktionstekniken har förfinats så mycket.