Restaurang

Bland havsmonster och delikatesser

Bland havsmonster och delikatesser

Är man uppväxt vid havet så vet man vilken otrolig påverkan det har på sinnet. Det är något med öppenheten, den till synes oändliga vidden av blått och äventyret som det antyder som sätter sig i själen.
Inte undra på att våra förfäder riskerade allt för att utforska möjligheterna ute på vattnen. Eller att man var rädd för att stöta på olika bestar och varelser ute på havs – så som Jörmungand, also known as Midgårdsormen.

Vi människor har med andra ord ett komplicerat förhållande till just vatten. Dels är det källan till allt liv. Både evolutionärt och att man faktiskt behöver dricka regelbundet för att kunna leva. 
Men det står alltså också för det okända, kanske lite läskiga.
Många är väl de som ogillar att bada i våra vackra svenska sjöar för att vattnet är grumligt och man inte kan se vad som väntar under ytan. Kanske finns han där ändå – Jörmungand?

Men är man som sagt uppväxt nära vattnet så har man oftast ett lite annorlunda förhållande till vattnet.
Det är faktiskt lite svårt att senare i livet bosätta sig någonstans där havet inte finns när man väl är van vid det. Tanken på att ”sitta fast” i inlandet har en nästan klaustrofobisk känsla. Visst kan en stilla flytande å fungera som ett substitut, men helst ska det vara öppet vatten. Först då känner man sig riktigt fri.

Den som vill betrakta havet på tryggt avstånd kan besöka Röken by Sonesson i Simrishamn. Här serveras havets delikatesser samtidigt som man får en fantastisk vy över Östersjön. 
Vill man i förväg spana in menyn så kan man kika in på http://www.rokenbysonesson.se/ där man hittar all information, och mer därtill, inför besöket.

Tillåter vädret så kan det ju även passa bra med en promenad längs stranden. Kanske skymtar du till och med Jörmungand under ytan om du har tur, eller otur.