Dags att vårstäda vårt inre

Dags att vårstäda vårt inre

februari 14, 2020

Ibland känns det som om att vi behandlar det mesta bättre än vi behandlar oss själva. Tänk bara på din bil, eller din spis. Inte skulle du missköta dem eller låta dem bli smutsiga och förfalla?
Nej bilen tar du på biltvätt då och då. Ugnen får sig en genomkörare när den har blivit alltför grisig.

Oss själva är vi ofta sämre på att ta hand om.

Tänk bara på hur mycket mentalt ”damm” som vi har samlat på oss genom åren. Händelser, tankar och relationer som vi har låtit ligga och bli ohälsosamma ansamlingar av kvalster längst inne i våra tankar och känslor.
Inte undra på att man känner sig lite ur gängorna då och då – vårt inre liv gör sitt bästa för att hålla allt organiserat, men med tiden blir det bara för mycket.

Ofta kan man få varningar i god tid. Stress, sorg, ilska och liknande känslor som flammar upp – till synes utan anledning – brukar vara en god indikation på att det är dags att göra en ordentlig rensning innan det blir alldeles för trångt inombords.

 

Ibland så kan i klara av denna process själva. Bara genom att vistas i skog och mark så låter vi en hel del kontraproduktivt rinna av oss.
Andra gånger så behöver vi tala med någon som vi litar på och känner oss nära. Som man brukar säga ”Delad glädje är dubbel glädje – delad sorg är hälften sorg.”

Men så finns det tillfällen då det verkligen behövs någon som är utbildad i detta med att ta hand om det inre livet. Någon som vet hur man leder en fram genom mörker och vilsenhet. Någon som Gardar Viborg som är psykoterapeut i Malmö.

Alla samtal sker naturligtvis under sekretess. Detta är extra viktigt att ha i åtanke då tröskeln för många är att man känner skam över sina tankar och känslor.