Den förvånansvärt stadiga lyftkranen
Lyftkranar ser nästan ut som stora stål och plåt-giraffer som sticker upp sina halsar där ute i asfaltsdjungeln, men få har kanske stannat till och låtit sig förundras över hur märkligt det är att en sån otymplig maskin inte tippar över! Hur kommer det sig att en lyftkran kan stå så stadigt på marken, trots att de ibland lyfter flera ton åt gången?
Funktion och utformning
Oavsett om man tittar på kranlyft i Luleå, en lyftkran mitt i Stockholm eller lyftkranar i storstäder som London och New York så ser de mest troligt väldigt lika ut. Det handlar om en lång kran som används för att gräva, riva, bygga med mera, och med tanke på hur lång kranen ofta är och hur tunga last den lyfter så kan det verka ologiskt att en lyftkran inte skulle tippa oftare. Det gör de inte såklart, och detta beror på att de är utformade med en stadig bas.
Det krävs extrem precision när man bygger en lyftkran, då den måste kunna balansera både vikten den ska lyfta, den egna vikten samt utomstående element som till exempel starka vindar. Dels så måste grundkonstruktionen ha en viss tyngd för att den inte ska tippa över, och därefter så läggs vikt till på lyftkranens bakbrygga för att balansera konstruktionen och förhindra den från att tippa framåt. I regel så krävs ca hälften av kranens lyftkapacitet i vikt även baktill, på bakbryggan, för att skapa den perfekta balansen.
En stadig lyftkran är viktigt
Lyftkranar får inte kunna välta, då detta skulle kunna orsaka både personskador och stor materiell förstörelse, och därför är det viktigt att anlita företag vars kranar lever upp till alla säkerhetsregler och krav som finns. En säker lyftkran är A och O vid ett bygge. En lyftkran är en uppfinning som mänskligheten idag skulle ha svårt att klara sig utan.