golvslipning

Fräscha upp hemmet med en golvslipning

Fräscha upp hemmet med en golvslipning

Trägolvet är fortfarande det mest älskade golvmaterialet i vårt land. Kanske är det vårt klimat med varierande årstider som är orsaken till detta? Säkerligen spelar även den goda tillgången på skog och bra virke roll. Trä är ett hållbart och levande material som står sig i många år. Med en enkel golvslipning kan även de mest slitna golv bli som nya igen. Det finns trägolv i alla möjliga utföranden såsom massiva plankor, lamellparkett och ekparkett – för att bara nämna ett fåtal.

 

Golvlack finns i flera olika glansighetsgrad

Ett trägolv som slipats kan sedan lackas, oljas, behandlas med lut och olja eller med vitsåpa som förr i tiden. Den tåligaste ytan får man om man lackar golvet. Det finns både helblankt, halvblankt, matt och extra matt lack att välja mellan. Det är vanligt att man lackar just parkettgolv efter slipning. Det går även att få tag på lack med vitt pigment i. Detta passar extra bra till nyslipade brädgolv och gör att golven i fråga inte gulnar. Man kan även välja att olja sina golv och får då en matt yta; olja skyddar dock inte träet från vatten och smuts, så spiller man något måste man vara snabb med att torka upp så att golvet behåller sitt vackra utseende.

 

 

Slipa själv eller anlita en golvslipningsfirma

Det finns golvslipningsmaskiner att hyra om man själv vill utföra jobbet. För detta krävs en viss kunskap då olika typer av trägolv ska slipas med olika slags sandpapper. Man måste även tänka på att slipa i träets riktning. Fiskbensparkett ska först slipas diagonalt en gång i vardera riktning innan man sedan följer rummets längdriktning. I hörnen måste man slipa för hand eftersom maskinen inte kommer åt. Verkar det krångligt? Anlita en professionell golvslipningsfirma i stället. De utför dessutom dammfri golvslipning och man slipper städa efteråt. Ett exempel är https://www.hisingensgolv.se/.