svartmögel

Misstankar om svartmögel i bostaden? ta reda på fakta med ett mögeltest

Misstankar om svartmögel i bostaden? ta reda på fakta med ett mögeltest

Svartmögel i hemmet är något väldigt dåligt som kan påverka både hälsa och materiella ting. Mögel missfärgar och kan fräta på den yta där det sitter vilket därmed förstör området som är drabbat. Det allra värsta är dock att svartmögel kan orsaka kroniska besvär såsom astma och allergier om man blir utsatt för det under längre tid. Därför bör man se till att sanera mögel så fort som möjligt efter att det har upptäckts. Med ett mögeltest är det möjligt att testa ett utrymme där det finns misstankar om ett mögelangrepp. 

Mögel kan dyka upp i de allra flesta bostäder

Svartmögel trivs och frodas i fuktiga inomhusmiljöer, något som dessvärre är relativt vanligt i våra bostäder. Fukten orsakas ofta av olämpliga levnadsvanor, problem med själva byggnadskonstruktionen eller till följd av vattenskador. Det är därför viktigt att hålla koll på sitt hem och se till så att det finns fullgod ventilation. Man bör alltid använda fläkten vid matlagning, vädra hemmet dagligen (speciellt är det viktigt att vädra ur badrummet efter en dusch eller ett bad) samt helst inte hänga tvätt på tork inomhus. 

Om man till exempel upplever att man i hemmet drabbas av huvudvärk, andningssvårigheter, trötthet och andra allergiliknande symtom så kan det vara ett tecken på dolt svartmögel i bostaden. Ser man mörka/svarta fläckar på någon eller några ytor i hemmet så kan det vara synligt svartmögel. Ofta kan dessa fläckar upptäckas i kakelfogar, på golv, väggar eller i taket. Genom att göra ett mögeltest kan man fastställa om man drabbats av svartmögel eller ej, något som är viktigt för att man ska kunna åtgärda problemet om testet visar sig vara positivt. 

Enkla gör-det-själv tester

mögel-test.se hittar man ett stort urval av mögeltester för både synligt och dolt svartmögel. Tror man sig ha drabbats av synligt svartmögel kan man beställa ett yt-test och misstänker man ett dolt angrepp testar man istället för dold mögelsvamp med ett luft- eller dammprov.