möbler

Möblerna speglar vårt samhälle

Möblerna speglar vårt samhälle

Möbler är de saker vi inreder våra hem med som ska tillfredsställa olika typer av dagliga behov, till exempel att sitta, ligga, förvara, och så vidare. Men många skulle nog hålla med om att inredning är mycket mer än så. Att välja möbler och placera ut dem i hemmet innebär en möjlighet att skapa en miljö som ger en estetisk njutning, och som får oss att trivas bättre i våra hem. Utformning av möbler har sett mycket olika ut vid olika tidpunkter i historien, och påverkats av varierande samhälleliga faktorer.

 

Tronen – en av de första möblerna?

Man tror att människor började bygga möbler för ungefär 30 000 år sedan, men användandet av material från naturen som funktionella objekt i hushållet sträcker sig till civilisationens början. De tidigaste exemplen av möbler finns avbildade som skulpturer, och föreställer bland annat figurer som sitter på en tron. Några av de äldsta bevarade möblerna kommer från Skottland, och består av olika sorters skåp och sängar gjorda i sten. Under den tidiga dynastiska perioden, cirka 2900-2770 f.Kr. började trämöbler att tillverkas i Egypten, till exempel stolar och bord som dekorerades med dyrbara stenar och metaller.

 

 

Trender genom tiderna

Flera sorters troner och tidiga varianter på soffor utvecklades i det antika Grekland och romarriket. Under medeltiden utmärktes möblerna av vara konstruerade i massivt trä. Den italienska renässansen påverkade möbeldesign märkbart under 1300- och 1400-talet, och 1600-talet kopplas ofta till barock stil. Flera typer av motreaktioner mot den massproduktionen av möbler som introducerades i samband med industrialiseringen under 1800- och 1900-talet syns i nutida inredningstrender. En trend är att köpa använda möbler online eller på loppis, eftersom det ofta går att rusta upp möbler som har blivit utsatta för slitage. Om du har behov av att klä om möbler i Uppsala kan du vända dig till Almtuna Tapetserarverkstad.