Konditori

Något sött till kaffet!

Något sött till kaffet!

Ända sedan 1400-talet, när allt började, har man haft en dragning till det söta. Men i Sverige fick vi vänta ända till tidigt 1700-tal innan vi fick prova den ädla konsten att gå café. Skillnaden mellan vad man idag kallar café och konditori är att på ett konditori bakas bakverken på plats. Namnet kafeteria är däremot inte ett café utan en plats där det serveras ett begränsat urval av maträtter samt fika. Allt serveras över disk. Idag finns en handfull caféer med 100-åriga anor. Det äldsta caféet som ännu är i drift är Café Florian i Venedig som startades någon gång 1720.

 

Finns det något svenskare än fika

Ordet fika betyder dricka kaffe och finns i vårt språk sedan 1910. Fikat behöver inte ske på någon speciell plats utan kan intas i matsalen på jobbet, på konditori eller hemma. Det behöver heller inte vara något sött till kaffet utan går utmärkt med en frukt eller en smörgås. Men även om man tar en kopp kaffe nu och då i större delarna av världen så betyder det något speciellt för svenskarna. Att lära sig dricka kaffe på bit var något som de flesta barn lärde sig förr i tiden då det kändes väldigt högtidligt att få sitta och fika med de vuxna.

 

 

Idag viktigare än någonsin

Idag när vi lever i en värld som snurrar fortare och fortare så har fikapauserna försvunnit då vi måste prestera maximalt och lite till. Fikabrödet har blivit större och större trots att vi rör oss mindre. Så traditionen med fika och att gå på konditori är idag viktigare än någonsin. Att få en stund med sin bästa vän. Skvallra över en kopp kaffe och en liten kaka eller varför inte en mazarin. Så passa på att gå på ett konditori i Huddinge, till exempel https://www.tvabagare.se/. Låt tiden stanna en stund.