Kompressorer

Om principen bakom kompressoren

Om principen bakom kompressoren

Pneumatikens historia går nästan 2000 år tillbaka i tiden. Den kallas också för tryckluftsteknik och är ett beprövat sätt att automatisera flera processer inom industrin. Det finns de som tror att denna teknik är lika utdaterad som gammal eftersom det i många fall går åt mer energi när man ska använda tryckluft än när man endast använder el. Sanningen är att i vissa fall fungerar pneumatik bättre: det handlar om applikationer där tryckluften fungerar som en fjäder och gör att ingen övrig energi behöver användas. 

 

Effektivitet är ett måste

Allt ska effektiviseras: göras snabbare, billigare, mindre och grönare. Man har arbetat med belysning, ventilation och värmeanläggningar medan tryckluftsanläggningar inte fått samma uppmärksamhet. De funkade som de funkade och därmed basta. Det vill säga fram tills man kom på att kompressorer ju också kunde göras smartare, och på det sättet skapa många nya möjligheter att använda tryckluft inom industrin. Detta har fått praktiska applikationer inom smarta produkter, övervakning och miniatyrisering. Det har också visat sig vara möjligt att spara massor av energi vid användning av tryckluftstekniken – hela 10 % av den svenska industrins totala energiförbrukning.

 

 

Hur effektiviserar man tryckluftssystemet?

Det finns vissa saker du kan göra för att få din kompressor att fungera bättre och bli “grönare”. Håll ett öga på systemets tryckgivare och flödesvakter, och se till att de inte läcker. Sänk trycket till en optimal nivå så sparar du energi. När du ska köpa en ny kompressor, välj då en som är energieffektiv. Stockholms Tryckluft Specialist AB är ett företag som specialiserat sig på att hantera applikationer som fungerar med pneumatik. Tryckluft i stockholm kan de allt om. Om din kompressor går sönder eller behöver servas kan du ringa dem och få den hjälp du behöver. När du behöver köpa en ny anläggning kan du också skaffa kompressor samt beställa installering av anläggningen.