parfym

Parfym med underbara noter

Parfym med underbara noter

Att dofta gott är något som de allra flesta är måna om att göra. Att spraya på sig en parfym som man tycker doftar gott och passar på ens hud kan ge en enorm känsla av fräschör. Det är även fantastiskt hur många olika parfymer det finns, vilket gör att man kan hitta mer än en favorit i parfymhyllorna. Det är många som har en favorit doft till vardags och en annan till fest medans vissa har en och samma för alla dagar i veckan.

När det kommer till parfymers uppbyggnad brukar man tala om tre olika doftnoter. Det finns toppnot, mellannot och basnot. En modern parfym innehåller mellan 30 och 50 doftämnen men vissa kan innehålla flera hundra.

Toppnoter kan även kallas huvudnoter och är den första doft man känner när man luktar på parfymen. Även fast toppnoterna innehåller små, lätta molekyler som dunstar fort så är det ändå en av de viktigaste komponenterna eftersom den ger det första intrycket och har därför stor påverkan när det kommer till försäljning av parfymen. Mellannoter eller hjärtnoter som de också kallas framträder precis innan toppnoterna avtar. Mellannoterna står för hjärtat i parfymen och hjälper även till att dämpa basnoterna som kan vara för intensiva om de inte balanseras upp med någon annan doft. Basnoterna finns för att ge ett djup i parfymen, de används ofta för att framhäva och behålla de lättare topp- och mellannoterna.

Hos Sephora finns beskrivningar av de olika noterna i de flesta parfymer i deras sortiment. Det gör det lättare att hitta en parfym som man tycker om utan att behöva lukta på den. De har underbara dofter från alla bästsäljande märken som till exempel Lancôme, Giorgio Armani, Carolina Herrera, Dior och många många fler. Utöver fantastiska parfymer kan man även hitta högkvalitativ makeup, hudvård och hårvård till både kvinnor och män från kända märken.