second hand

Skona planeten med second hand

Skona planeten med second hand

I dagens konsumtionssamhälle ser vi en enormt oproportionerlig konsumtion i förhållande till vad vår planet kanske faktiskt klarar av. Fabrikerna sprutar ut nya varor och produkter. Tyvärr blir inte många av produkterna särskilt långvariga då de slängs allt för kort tid efter att de har konsumerats. Ofta trots att de hade haft en lång återstående förbrukningstid och hade kunnat skänka mycket glädje åt en annan konsument. När vi slänger så mycket som vi gör producerar vi också mer. Det innebär mer utsläpp och ett hot mot planeten. Men det finns ett sätt att motverka denna effekt och det är att handla på second hand.  

 

Bättre begagnat gör stor nytta 

När du väljer att handla i second hand-butiker gör du planeten och i förlängningen dig själv och dina medmänniskor en stor tjänst. Du köper då begagnade produkter och varor som ofta efterskänkts av människor som inte längre har behovet av dem men valt att inte slänga dem. Dessa produkter är då redan i systemet och kan innebära stor nytta för nästa människa utan att behöva produceras ur fabriker på nytt och därmed minska utsläppen på jorden. Ofta slänger vi saker allt för fort och helt i onödan. Det är bättre de hamnar på second hand än på soptippen. 

Spara pengar och fynda 

Dessutom ska man inte underskatta möjligheten till att göra riktiga fynd på second hand. Det är lätt att bli nostalgisk av att gå omkring i korridorerna på exempelvis Erikshjälpen eller Emmaus och kanske hitta böcker eller spel från när man var barn. Vissa saker kan faktiskt inte köpas nytt. Utöver dessa fördelar sparar du också mycket pengar på att köpa begagnade produkter framför nya. För att läsa mer om vad det finns att fynda på second hand i Stockholm kan du kika på följande exempel här: https://www.judits.se/.