Tandreglering

Tandreglering även för vuxna

Tandreglering även för vuxna

Förr i tiden var tandställning något som var förknippat med ångest och inget man var särskilt sugen på att ha. Idag har detta ändrats och även många vuxna väljer att reglera sina tänder. Tandställningen har också blivit lite av en cool detalj, eftersom man numera kan välja olika färger på materialet.

Syftet med att reglera sin tänder är att förbättra tändernas läge och hur de möts då man biter ihop. Att förbättra bettet kan också minska risken för att få större besvär i framtiden. Det vanligaste är att behandla barn och ungdomar med tandställning.

 

Många vill ha fina och jämna tänder

När man korrigerar tänderna på ett barn eller en ung person är det oftast för att de kanske har tänder som inte kommer upp, sitter snett eller för tätt och kanske inte passar ihop då de biter samman. Oftast är detta inget som man som förälder behöver ha koll på utan det är tandläkarens uppgift att kontrollera det när barnet går på sitt vanliga tandläkarbesök. Men också vuxna kan behöva reglera sina tänder, ibland för att inte gommen ska skadas eller för att underlätta vid insättning av tandprotes. Men många vuxna väljer själva att reglera sina tänder av estetiska skäl för att få jämna tänder. 

 

 

Gå till en tandläkare som är specialist inom ortodonti

Som vuxen får man oftast bekosta en tandreglering själv. Men i vissa fall som vid svåra skador och problem kan försäkringskassan betala en del av kostnaden. Tandreglering får man hjälp med om man vänder sig till en tandläkare som är specialist inom ortodonti. Hur lång tid man sedan behöver ha tandställning är individuellt och beror på vad för slags problem eller önskemål man har. En vanlig behandlingstid är mellan 1,5 till 2,5 år. Sedan tar det ungefär ytterligare ett år innan tänderna har stabiliserats i sitt nya läge.